Отворено писмо до Патриарх Неофит, Вселенския патриарх и Папа Франциск

До Негово Светейшество Българския Патриарх Неофит

До Негово Всесветейшество Вселенския Патриарх Вартоломей I

До Негово Светейшество Папа Франциск

Ваши Светейшества! Ваше Всесветейшество!

Във връзка с текста, наречен „Отношението на Православната църква с останалия християнски свят“ и „Мисията на Православната църква в съвременния свят“ – част от документите, предвидени за разглеждане на Великия и Свят Събор на Православната църква, който ще се проведе на остров Крит между 16-27 юни тази година, и по-специално текстовете, касаещи „единението на всички християни“, както и във връзка с предстоящия Вселенски Събор 2025 г., поставяме на Вашето внимание следното предложение:

Възкресение Христово, заедно с традиционното отбелязване на Страстната седмица, да се празнува ежегодно от всички християни в седмицата, включваща датата 8-ми април. Защото 8 април е истинската дата на Възкресението на Иисус Христос! Това е доказано от науката и потвърдено в хронологични исторически публикации.

Повече от 2000 години звучи: „Христос Воскресе!“ - „Во истину Воскресе!“.

Безспорно Възкресение Христово е голямото богатство на човечеството, най-големият празник на света. Възкресенското тържество обединява човечеството – с тази цел честването му е необходимо да се извършва по едно и също време. Ние имаме дълбоката загриженост всички християни по света да честват в единение този светъл Ден.

Известно е, че Иисус Христос е възкръснал след еврейския празник Пасха (Песах). Затова християнският празник се определя в зависимост от еврейския, който е във връзка с изхода от Египет. Известно е също така, че на Първия вселенски събор от 325 г. се решава Възкресението Христово да се чества в неделния ден след пълнолунието след пролетното равноденствие. Но ако Православният свят отлага с един лунен месец честването на Възкресение Христово в случай, че съвпадне с еврейският празник Пасха, то католици и протестанти нямат това съображение.

Преди повече от двадесет и пет години радио Би Би Си огласи, че учени са установили точната дата на Възкресението на Иисус Христос и това е 8-ми април. Този факт вече е потвърден и в няколко енциклопедии, една от които е „Хронологична енциклопедия на света“, изд. „Елпис“, том 3/1994 г., стр. 24.

Във връзка с това нека подчертаем:

никой в живота си не празнува на друг ден своето раждане, освен на самия ден, датиран независимо от промените на календарите, и не може да се празнува кончина, освен на точната дата. Тя, датата е, която определя, тъй като дните се сменят.

Но ето, поради съображенията, които институциите си слагат, едни празнуват Възкресение Христово, когато Той, образно казано, още не е в гроб, а други отиват да Му пеят възкресната песен, когато преди много дни е излязъл оттам!

Нашият Господ – Иисус Христос, каза: „дето са двама или трима събрани в Мое име, там съм Аз посред тях.“ (Матей 18:20) А какво ли би било ако целият християнски свят в един глас произнесе: Христос Воскресе!!!

Църквата като институция има право да слага своите съображения - догматично и канонично аргументирани. Но Иисус Христос рече: „Ако вие пребъдете в словото Ми, наистина сте Мои ученици, и ще познаете истината, и истината ще ви направи свободни." (Йоан 8:31­-32) Следователно същественото е да пребъдем в словото Му!

Истината е по-горе от всяко съображение!

Истината е по-горе от празника – тя е, която ни задължава като мистично живеене в историческата реалност да отправим своето моление, да отдадем своята признателност и да направим усилия!

СДРУЖЕНИЕ „ОБЩЕСТВО ПЪТ НА МЪДРОСТТА