Кодът на възмездието

Едни пишат стихотворения, други оставят поезия, а малцина на света ще оставят изкуство.
Ваклуш

Искам да благодаря на Светла Тенчева за смелостта да напише и издаде тази книга!

Вероятно, не без основание, ще ме запитате – каква смелост е необходима, за да се разкаже една криминална история?! Но нека да припомня, че за големите в този неправилно наречен „лек“ жанр, криминалното е единствено удобна форма, за да представят личното си отношение към социалността и мечтите си за по-добро бъдеще.

Още от първите страници изпитах позабравеното удоволствие от четеното на романите на Дашиъл Хамет – изчистена динамика и прецизен детайл. Навлизайки в сюжетната линия си спомних социалния скалпел на Жорж Сименон, който лекуваше туморите на съвремието, заменен със съвременните доктор-Енчевци. Не мога да не спомена и интуицията на Поаро и дедуктивната мисъл на Шерлок Холмс.

Ще си призная, че след като прочетох „Кодът на възмездието“, препрочетох „Хищните вещи на века“ на братя Стругацки и се оказа, че вече има отговор на всички поставени и нерешени проблеми от пророците на научната фантастика.

Няма да правя съпоставки с Дан Браун и Умберто Еко – само ще припомня един принцип от Баухаус – формата, лишена от съдържание е кич. Да не говорим за откровеното невежество, облечено в мистика!

Но всичко това е само повърхността. Светла не само е взела най-хубавото от своите литературни учители – тя е успяла да въведе читателя в Новата епоха – епохата на Водолея! Как – чрез голямото Знание получено от Учителя на Мъдростта Ваклуш. Личният ѝ мироглед на Дете на Деня е втъкан във всеки ред, във всеки характер.

С убеждение мога да кажа, че очакваната от всички нас втора част на книгата, ще затвърди оптимизма на Новата Духовна вълна и ще предизвика интерес към изворите на Мъдростта – словата на Ваклуш.

Емил Чобанов

Мнения от социалните мрежи

Препоръчвам на всеки любител на добрата стара криминална литература! Страхотна книга!!!
В.В.

Много увлекателна книга, браво на авторката!
Т.В.

Книгата е по-различна от всички криминални романи, които сте чели. Прочетете я!
Т.Ц.

Мистика, загадки, ужасяващи убийства и тайнственост…. Поднесени с фино чувство за хумор в романа “Кодът на възмездието”. Нищо не е забравено, нищо не е открито! Книга, която всеки любител на криминални романи трябва да прочете!
В.М.

Много рядко публикувам мнението си за дадена книга, но този роман много ми хареса и ви го препоръчвам, като с нетърпение очаквам и втората му част.
Е.К.

Най-добрият криминален роман на българския пазара! Страхотен! Страхотен!

Книгата е завладяваща! Богат изказ, модерна, но и връщаща читателя векове назад! Откривам Дан Браун и Агата Кристи, майсторски разказана, на един дъх се чете! Чакаме развръзката! Поздравления!
К.Г.

“Кодът на възмездието” е една от тези книги, които не ти дават мира, докато не ги прочетеш докрай. Бързаш, бързаш да си откраднеш всеки възможен момент, за да видиш “какво става нататък”. Криминален роман, трилър или теория на конспирацията, които ни пренасят в английското общество на обикновения човек и стигат до високите етажи на масонските ложи. Серия от жестоки и знакови убийства, с препратка към света на масонството, а и отвъд него.
К.М.

“Кодът на възмездието” - Един наистина завладяващ, вълнуващ и многопластов роман, в който майсторски са преплетени обикновени човешки съдби, живота на висшата аристокрация, загадъчни и жестоки убийства, които разтърсват обществото, открехва завесата към тайните общества, разкрива тъмната страна на човешката душа и на какво е способна в името на отмъщението… И всичко това е преплетено с учението на българина Ваклуш Толев, известен като Учителят на Мъдростта.
Д.М.

Книгата ме грабна от самото начало и не ме остави до последната страница. С богата палитра от думи, ирония и тънко чувство за хумор, автора успява да въвлече читателя в развлекателния свят на едно литературно четиво, достойно за световните сцени. Истории, герои описани с много стил и лекота, карат тази книга да бъде изчетена “на един дъх”.

Единственотото чувство на неудовлетворение е, когато книгата свършва, защото ти се иска да продължава още и още.
Т.Я.

Много приятно съм изненадана от книгата. ЗАБЕЛЕЖИТЕЛЕН стил. Аз съм абсолютен фен на криминалния жанр и не преувеличавам като твърдя, че толкова интересен роман скоро не съм чела. Нямам съмнение, че книгата ще има успех!  М.С.