Зодия Водолей (21 януари – 19 февруари)

Водолеят, тъй като е под знака и водачеството на Уран търси новото, което надхвърля нормите – това е идеята за новите култури.
Зодия Водолей (21 януари – 19 февруари)

Въздушен знак, управляван от Уран и Сатурн. Водолеят е носачът на вода – символ на независимост и непредсказуемост. Девизът на тази зодия е „Аз знам“. Носи в себе си известно противоречие, защото въпреки че е въздушен, Водолеят е един от неподвижните знаци.

Водолеите са идеалисти и оригинални хора. Други положителни качества на тази зодия са устойчивост, търпеливост, съсредоточеност и самоувереност.

Сред праговете на зодия Водолей виждаме скептицизма, подозрителността, екстравагантността, самохвалството и склонността да не се изпълнява обещания.

Темата, посветена на зодия Водолей е публикувана в брой 1/1993 година на списание „Нур“. В нея Учителят Ваклуш подчертава: „При този зодиакален знак волята играе много голяма роля. Тя е, която прави търсенето; тя е, която може да подбуди към труд; тя е, която може да ви накара да се преборите с онова, което наричам внушение на грях. Водолеите са в състояние да променят, за да освободят.“; „Водолеят, тъй като е под знака и водачеството, или владението, на Уран, търси новото, което надхвърля нормите – това е идеята за новите култури.“

Но в аспекта на идеята за изграждане на нови култури – сега в идеята на Културата на Духовната вълна на Мъдростта – Ваклуш вижда някои рискове, които носят особеностите на зодия Водолей:

Във вибрациите на Водолея стои и това да се събират плодовете на миналото, на предишния труд. Хубаво е да не се къса връзката, хубаво е да има приемственост и в този зодиакален знак тя е подчертана, но ако някой може да бъде обвързан с едно връщане, трябва да го надмогне.

Именно поради тази причина Ваклуш Толев свързва този зодиакален знак с второ Повеление и първо Искане на Посланието на Планетния Логос за 1993 година. А именно: „Вие ядете хляба на Мъдростта, не събирайте трохите на миналото!“ и „Дай ни свобода от страх за принадлежност!“

Според митологията съзвездието Водолей напомня на хората за Девкалион - сина на Прометей, наследил от баща си голямата обич към хората. Девкалион и Пира, след предупреждение от Прометей, построяват кораб и се спасяват от потопа, пратен от Зевс-Гръмовержеца за унищожение на човешкия род, а след това възстановяват човечеството, хвърляйки камъни зад гърба си, без да се обръщат.

С енергиите на зодия Водолей, използвайки неговата изобретателност, без чувство на страх можем да изобретим свой „кораб“, с който да започнем своето пътуване – пътуване в света на новата култура на Мъдростта. Преодолявайки страха за принадлежност, можем да изявим воля за промяна – за промяна на минали култури у нас, като при това е необходимо да се водим от това, което Ваклуш Толев казва:

Не забрава на културите, а отговорна преценка на забравата!

Художник на илюстрацията: Петър Златков