Зодия Скорпион (24 октомври – 22 ноември)

Скорпионът е онова, което можем да наречем в божествата „Аз разрушавам!“ и „Аз възстановявам!
Зодия Скорпион (24 октомври – 22 ноември)

Воден знак, подвластен на Плутон и Марс, символизиран от скорпиона. Типичните черти са любопитство, склонност към ревност и желание за власт.

Този зодиакален знак проявява силна воля, независимост, силна амбиция, изпълнителност, вярност на голямо дело и действеност. Той е властен, страстен, волеви.

Сред праговете, които скорпионите трябва да преодолеят, виждаме: отмъстителност, кавгаджийство, явзителност…

Ваклуш Толев е разгледал зодия Скорпион в брой 6-и на списание „Нур“ за 1993 г. Там той подчертава: „Трябва да признаем, че този зодиакален знак е изумително сложен“.

Девизът на Зодията е „Аз желая“. Учителя Ваклуш го свързва с древногръцкия мит за Фаетон, сина на бога на Слънцето Хелиос, защото когато Фаетон не успява да удържи поводите на златната колесница на баща си и се уплашва от небесните зверове, конете понасят колесницата право към разтворените клещи на небесния скорпион.

Тази силна воля за себепоказ, неразмерността между „Аз желая“ и „Аз мога“ и между смъртния и безсмъртния води към това, което се случва“– коментира Ваклуш Толев. И допълва: „Скорпионът е онова, което можем да наречем в божествата „Аз разрушавам! – Аз съм смърт!“ и „Аз възстановявам! – Аз съм възкресение!“. Това е Скорпионът – смърт и възкресение!… Скорпионите по същина трябва да рушат и възземат.

Един изключителен аспект на този зодиакален знак е, че *„той може да жертва себе си, за да подбуди нисшия свят към йерархията на духовния, по-висшия. И носи вгърнати тайните на Плутон, на подземното царство, на Адеса“. *Той е „единственият, който не може да бъде победен“.

„Зодия Скорпион има своето величие и своето място и ние ще трябва, познавайки закона на подтикването на материята към живот, да признаем необходимостта от отрова, т.е. от нарушаване на принципа на инволюцията и преминаване към принципа на еволюцията. Тогава ще дойдем до онези фрази, които са казана в Евангелието: „О, смърт, къде е твоето жило; Радвайте се, Аз победих света!“

Така че енергиите на зодия Скорпион ни дават възможността да извършим Възкресението, като победа на Духа над материята, и да изречем:

„Радвайте се, Аз победих света!“

Художник на илюстрацията: Петър Златков