Зодия Козирог (22 декември – 20 януари)

Като съсредоточеност Козирогът трябва да се изгражда между духовност и материя
Зодия Козирог (22 декември – 20 януари)

Земен знак, подвластен на Сатурн, символизиран от козирог. Типичните особености са упоритост, интуиция и предпазливост. Други черти на този зодиакален знак са дипломатичност, съсредоточеност, дързост и мистичност, но и традиционализъм.

Сред праговете на зодията виждаме мнителността, липсата на гъвкавост и студенината.

Ваклуш Толев коментира зодия Козирог в списание „Нур“ 1/1993 година. Той я свързва с един от най-запомнящите се изрази от Евангелието на св. Йоан Богослов, а именно: И Словото стана плът… – тайната в битието човешко.

_В Мировото съзнание през човешката история са минали много епохи до онзи съвършен момент, когато може да се каже, че Бог се въплъти в човек _– се подчертава в списанието. – Ето защо тези исторически етапи са и на нашето съзнание. Ние всички сме чакали пред пещерата; били сме във всички епохи на човешката история и вън от нея – в историята на Космоса. Защо? Защото в Сатурн се начева материалната субстанция, за да имаме физика… оттам е нашето физическо тяло.

От всички качества, които носи със себе си тази зодия, Учителя Ваклуш обръща особено внимание на съсредоточеността.

_„Съсредоточеността е творческо начало“ _– подчертава той. И именно като съсредоточеност Козирогът „трябва да се изгражда между духовност и материя“.

„Козирогът е винаги съсредоточен. Той тачи обредите и тук е неговата традиционност, но той е и най-големият рушител на традициите. Когато една идея, когато един път е извървян, когато е на върха, той вижда от там. И тогава много добре знае кое трябва да се разруши.“

Именно с енергиите на зодия Козирог – със своето съсредоточие, упоритост и дързост – ние можем да се изграждаме между духовност и материалност. Енергиите на този зодиакален знак ни дават възможност да се изкачим на връх, за да видим какво трябва да бъде разрушено и как да градим Ново битие – сега битието на Духовната вълна на Мъдростта. Да разберем как, проявявайки творческото начало, вложено във всеки човек, да се изграждаме до Съсътворители на своя Творец!

Бог не може да се смалява – човек може да се извисява!

Художник на илюстрацията: Петър Златков