Да изживеем Възкресението като метаморфоза!

Тържество на Общество Път на Мъдростта Възкресението – нова психология на света

Приветствие от Петър Николов Председател на сдружение “Общество Път на Мъдростта”

Уважаеми г-н Жорж Трак!

Уважаеми госпожи и господа!

Уважаеми събожници,

8 април е! Последователите на Учителя на Мъдростта Ваклуш и Източното православие днес празнуват Възкресение Христово. Тази година реалната и мистична дата на Възкресение Христово съвпада с деня, определен от Православната ни църква. Радостно е, че всички православни християни могат да изпращат молитвените си слова в деня, когато Възкръсналият отваря Небесата, за да благослови земята с благодатта на Радвайте се! Аз победих света! Радостта е усмивка на Мъдростта, казва Ваклуш Толев.

Смиряваме се днес в това изживяно Логосово битие, където Учителя на Мъдростта ни въведе в олтара на Възкръсналия, за да прочетем там олтарното знание:

Бях, за да Ме няма! Няма Ме, защото Бях – Възкресението!

Затова празнуваме Възкръсналия като Път на обожествяването, като Път на човека бъдещ Бог, предназначен за надгробна властност.

Така че освен празника на Възкръсналия Син Човечески и Син Божий, идеята Възкресение, Посвещението Възкресение разкри на света, че Синовността е реалност, която възкресява събожника във всеки от нас за Път, извежда човека в предназначението му да одухотворява материята като една нова култура на Възкресението.

Тук стои потребата от нова психология. Да изживеем Възкресението като метаморфоза на онова, което наричаме нееволюирало добро в себе си; нееволюирало добро в социалното си присъствие; да изявим акт на лична жертва и духовен принос към Небето, т.е. Мировостта.

Чрез културата на Възкресението правим битие Откровенското знание. А то е, че човекът е бог в развитие, че именно събожник е името на човека днес – човека в Духовната вълна на Мъдростта. Защото всеки е син на Бога, но е и предназначен да яде плод от Дървото на Живота по оставения от Иисус Христос пример.

Днешният ден е голямата провокация! Защото лесно е да имаме знанието, когато Учителя е дал целостта на Учението на Мъдростта. Но да превърнем знанието в култура, да одухотворим себе си, битието си и мирогледа си, това е да съхраним именно тайната на Откровението Аз и Той сме едно. Да сме знаещи е потребно и достижимо, но да бъдем е посвещение в Пътя на събожника.

Христос Воскресе, уважаеми събожници!

**8 април 2018 г., Пловдив ****Културен център „Тракарт“**